陕西省2015年中考英语试卷及答案解析(word版)

loading 分享 2026-9-2 下载文档

陕西省2015年中考英语试卷

笔试部分

III. 单项选择(共10小题,计10分)

本题共有10个小题,请从每个小题的四个选项中,选出一个最佳答案。 21. Everyone likes my father because is friendly. A. his B. him C. he D. himself 答案:C

解析:he指代my father。

22. Before you go to Canada, you need to learn more it. A. form B. in C. by D. about 答案:D

解析:learn about:了解

23. Many city people their bikes to work every day. A. ride B. will ride C. rode D. have ridden 答案:A

解析:根据every day得知选A.该句要用一般现在时。

24. We have done much to protect the environment. So the river is getting than before.

A. dirtier B. dirty C. cleaner D. clean 答案:C

解析: 在than要用比较级;故选C.

25. It’s every policeman’s dream to keep people and the traffic in good order. A. safe B. healthy C. busy D. famous 答案:A

解析:keep sb+adj;保持某人怎么样?(固定句型)

26. --- Look! What’s on the ground? --- Oh, it’s my sweater. Please .

A. pick it up B. put it on C. give it out D. take it off

答案:A

解析:pick up:捡起,拾起; put on:穿上;戴上;give out:分发,发出;take off:飞机起飞;脱掉衣服

27. you smile at others,they will smile back. A. Before B. When C. Until D. Though

答案:B

解析:句意:当你微笑着面对世界的时候,世界也会微笑面对你 ;故选B.

第1页(共14页)

28. Tourists’ bad behavior by the government in our country from now on. A. will record B. will be record C. records D. is recorded

答案:B

解析:句意: 从今以后游客的坏行为将会被政府所记录。一般将来时的被动:will +be +pp

29. --- Mum, can you tell me ? I dreamed of him last night. --- Next week.

A. when my dad comes back B. where my dad goes C. when my dad will come back D. where my dad will go 答案:C

解析:根据答语Next week. 得知选C.

30. on the grass, or it will “city”.

A. To walk B. Not to walk C. Walk D. Don’t walk 答案:D

解析:祈使句以动词原形开头,其否定为:Don’t+祈使句 IV. 完形填空(共10小题,计10分)

阅读下面一篇短文,理解答疑,然后从各小题的四个选项中选出一个最佳答案,使短文连贯完整。

I was once a fat girl . I weighed 336 pounds and looked as big as my fridge. I was never 31 it. But one day I had a medical examination(体检). The 32 told me that I was having heart trouble. It 33 me up. I began to feel nervous. Then I decided to do something!

In a year and five months, I 34 104 pounds. What a great thing I did ! I didn’t have any expensive food, medical treatment(治疗)or camp-style(训练营式的)exercise. What was the secret to my 35 ? First I looked through the Internet for do-it-yourself 36 that people could follow on losing weight. Of course I saw countless ads which try to get me to buy their products. But I bought nothing. The only thing I did was to change my bad 37 . The following are what I have done. You can try these. Stop drinking something with too much sugar in it. 38 sweet cakes. Eat green vegetables. Use only vegetable oil. Never eat after 6:30 pm. Also, do light exercise for 15 to 20 minutes five days a week.

Then I kept doing what I should do. People sometimes say,“You don’t need to tell me 39 to do. I know it already!”But the fact is that knowing what to do and doing what you know are

第2页(共14页)

totally 40 . The important thing is to know what to do and then just keep doing it.

31. A.excited about B.worried about C.proud of D.happy with 32. A.doctor B.friend C.mother D.teacher 33. A.gave B.cheered C.dressed D.woke 34. A.borrowed B.lent C.lost D.got 35. A.happiness B.success C.kindness D.richness 36. A.advice B.news C.food D.medicine 37. A.grades B.look C.wish D.habits 38. A.Accept B.Bring C.Refuse D.Make 39. A.how B.what C.why D.whether 40. A.easy B.difficult C.similar D.different

答案:

31-35.BADCB 36-40. ADCBD 解析:

31.be worried about:担心;句意:我从来没担心过。

32.根据But one day I had a medical examination(体检).得知选A. 33.wake up:唤醒某人;心脏病这件事情让我清醒了。 34.lose 104 pounds:减掉了104磅

35.句意:我成功减肥的秘诀是什么? 36. do-it-yourself advice:做自己的建议;根据that people could follow on losing weight. 得知。 37.根据The following are what I have done. You can try these. Stop drinking something with too much sugar in it.得知选C.

38. Refuse:拒绝;Refuse sweet cakes:拒绝甜的蛋糕 39.句意:你没有必要告诉我自己做什么。

40.根据The important thing is to know what to do and then just keep doing it.得知选D. different:不同的;有差异的

V. 阅读理解(共15小题,计20分)

第一节:阅读下面一篇短文,判断下列句子是否符合短文内容,符合的用“A”表示,不符合的用“B”表示。(共5小题,计5分)

A

Edinburgh, the capital city of Scotland, is famous for its festivals. There are twelve festivals around the year. Half of them are celebrated during the months of July and August.Thousands of people visit it. Here are some of the events(公开活动)you can enjoy in Edinburgh. Edinburgh International Festival

第3页(共14页)

The first Edinburgh International Festival was planned during World War II for artists to find hope and communicate with each other. Later, actors, musicians, dancers and singers from all over world came over to give performances. Edinburgh Festival Fringe

This is one of the largest art festival in the world. There are thousands of shows across the city. It was first held as a supplement(补充)to the Edinburgh International Festival. Then it developed very well. Anyone can perform in the festival and many artists take part in it. During the festival, you can go to the Royal Mile to watch performances for free. Edinburgh International Book Festival

It began in 1983. It is the largest book festival in the world. It is held every year in Charlotte Square Gardens in the center of Edinburgh. There are over 700 event for kids and adults who love books. You can meet many writers, talk to them or ask them to sign a book. Kids also like it because they can listen to stories and watch artists draw pictures of the stories.

41. In Edinburgh, six festival are celebrated in July and August.

42. We can watch performances for free in the Royal Mile during the Edinburgh Festival Fringe.

43. The first Edinburgh International Festival was planned for artists to give performances. 44. The Edinburgh International Festival is a supplement to Edinburgh Festival Fringe. 45. Kids like the Edinburgh International Book Festival because they can watch artists draw their favorite pictures.

答案:

41-45.AABBB 解析:

41.根据Half of them are celebrated during the months of July and August.得知。

42.根据During the festival, you can go to the Royal Mile to watch performances for free.得知。 43.根据The first Edinburgh International Festival was planned during World War II for artists to find hope and communicate with each other.得知。

44.根据Edinburgh Festival Fringe was first held as a supplement(补充)to the Edinburgh International Festival.得知。

45.根据Kids also like it because they can listen to stories and watch artists draw pictures of the stories.得知。

第4页(共14页)

第二节:阅读下面B、C、D三篇短文,从各小题所给的四个选项中选出能回答所提问题或完成所给句子的一个最佳答案。(共10小题,计15分)

B

As traditional Chinese art, paper cutting has a long history. The first and earliest paper cutting was found in China 1,500 years ago. But this traditional art is at risk of disappearing now. Luckily, Voyo Woo, a Chinese immigrant(移民)in America, is trying to bring this art back to life.

One Saturday in 2014, Ms Woo held a paper cutting show at a shopping center near Washington. She got much fun and peace doing it. She hoped more people would enjoy it.

Ms Woo began to study the art of paper cutting as a 14-year-old girl in her hometown in China. She said all the students at school had to learn paper cutting. But she had a deep love for it. So her teacher spent more time teaching her after class. Later, she won the second prize in a national painting and art competition. Ms Woo went to America after she finished collage in 2008. Soon after that, she took part in an activity to promote(宣传)Chinese paper cutting. And then she was invited to show the art in many important activities.“It is important to promote this art to Americans or anyone who is interested in it.Maybe it will make this art more popular.”Woo said.

From the art of paper cutting, people can know about Chinese cultural values, history and stories of people’s life. Ms Woo uses the art as a tool to show Chinese culture to people who know little about it. Chinese art is not only for Chinese, but also for people all over the world.

46. What did Ms Woo do in 2014?

A. She won the second prize in a national painting and art competition. B. She was invited to many activities to show paper cutting.

C. She held a paper cutting show at a shopping center near Washington. D. She took part in an activity to promote Chinese paper cutting. 47. Ms Woo began to study the art of paper cutting .

A. when she was fourteen B. after she got to America C. when she was in college D. after she finished college 48. In the passage, the writer thinks the art of paper cutting is now. A. very popular in America B. very popular in China C. for people who know about it D. in danger of disappearing

第5页(共14页)


陕西省2015年中考英语试卷及答案解析(word版).doc 将本文的Word文档下载到电脑
搜索更多关于: 陕西省2015年中考英语试卷及答案解析(word版) 的文档
相关推荐
相关阅读